Dr. Büttl Andrea


belgyógyász - kardiológus

főorvos

 

Kardiológiai magánrendelés

 

        KEZDŐLAP
        VIZSGÁLATOK
        ÁRAK
        GALÉRIA
        KAPCSOLAT
 

Vizsgálatok
Hagyományos EKG

A kardiológiában minden esetben elvégzett alapvető diagnosztikai vizsgálat. Nyugalmi állapotban a szívről 12 elvezetést készítünk. A görbéből megállapítható a vizsgálat alatt előforduló szívritmuszavarok fajtája, kamrai és pitvari rendellenes ütések, szabálytalan ritmus, pitvarfibrillatió, egyéb pitvari és kamrai ritmuszavarok fennállása. A koszorúerek állapotáról információ nyerhető, megállapítható a már lezajlott szívinfarktus, illetve mellkasi fájdalom alatt készült felvételen angina - koszorús erek szűkülete okozta roham - megléte diagnosztizálható, valamint mellkasi fájdalom más okai is felismerhetővé válhatnak. Felmérhetők a szív ingerképző- és ingervezetőrendszerének állapota, zavarai.

Terheléses EKG

A terheléses EKG vizsgálat a nyugalmi EKG készítése után kerülhet előtérbe, akkor ha a nyugalmi EKG nem szolgál elég információval a betegség kiderítésére és a nyugalmi EKG alapján biztonsággal elvégezhető. A vizsgálat során folyamatos vérnyomásmérés, EKG- és pulzus monitorozás mellett szakaszosan emelkedő terheléssel a pulzusszám maximális megemelésére törekszünk, amely mellett a szív vérellátásának romlása esetén kideríthetővé válhat a koszorús erek szűkülete, a vérnyomás rendellenes megemelkedése. Elvégezhetjük a vizsgálatot a terhelhetőség felmérésére, terhelési kapacitás megállapítására is. Megállapíthatók egyéb funkciózavarok is, pl.: nem kellően emelkedő pulzus, terhelés közben bekövetkező pulzus- vagy vérnyomáscsökkenés, pitvari vagy kamrai rendellenes ütések, ritmuszavarok fellépése, visszatérő fázis/restitutió/ rendellenességei.

Szívultrahang

A vizsgálat során a szív üregeinek nagyságát, falainak vastagságát, mozgásait, billentyűinek szerkezetét, mozgását vizsgáljuk. A doppler vizsgálat - mely az echocardiographiás vizsgálat fontos része - a szív üregeiben áramló vér mozgásának sebességét mérjük. A vizsgálat alkalmas billentyű szűkületek és billentyű elégtelenségek felismerésére, súlyosságuk meghatározására. Felismerhetők a veleszületett szívbetegségek, szívizom betegségek, szívbillentyű betegségek, szívburok gyulladások, folyadékgyülemek, szív koszorúér betegség okozta fali mozgászavarok, pumpafunkció gyengeség, stb.

24 órás EKG monitorozás

A vizsgálat során a készülékhez kapcsolódó 5db egyszer használatos elektródát helyezünk fel a páciensre. A gép az EKG görbét 24 órán keresztül folyamatosan regisztrálja. Az eredményt számítógépre továbbítjuk, amely elemzi a kapott értékeket. A 24 óra alatti összes görbét a vizsgálat során áttekintjük és értékeljük. Felismerhetők a vizsgálat során előforduló pitvari és kamrai ritmuszavarok, azok súlyossága és gyakorisága. Visszakereshetők a vizsgálat során konkrét időpontban előforduló panaszok alatt észlelhető EKG eltérések: rendellenes ütés, szapora pulzus, pulzus kimaradás, esetleg vérellátási zavarra utaló eltérések. A vizsgálat során kiderülhetnek panaszt nem okozó vérellátási zavarra utaló eltérések is (néma ischaemia).

24 órás vérnyomás monitorozás

A 24 órás vérnyomás monitorozás alapjaiban változtatta meg a magas vérnyomás betegség (hypertónia) diagnózisával, kezelésével, a kezelés hatékonyságának értékelésével összefüggő ismereteket. Megfigyelték a vérnyomás igen jelentős változékonyságát, és egyénenként, napszakonként jelentős egyéni különbségeket fedeztek fel. Egyes hypertónia formákban az emelkedett vérnyomásértékek csak a nap bizonyos időszakára korlátozódtak, Ugyanakkor létezik az egészségügyi személyzet jelenlétében megjelenő un. "fehérköpenyes hypertónia", vagy csak az éjszakai vérnyomás emelkedés is. Ma már a vérnyomásmérő monitor alapvető a hypertónia kivizsgálásában:
  • hypertónia gyanúja esetén a diagnózis felállításában,
  • ismert hypertóniás betegeknél a kezelés eredményének felmérésében,
  • a kezelés hatékonyságának javításában,
  • az optimális adag és kezelés helyes időpontjának megválasztásában,
  • a fehérköpeny hypertónia felismerésében,
  • a túlkezelés, vérnyomáscsökkentők okozta alacsony vérnyomás felismerésében,
  • jelentős vérnyomás ingadozás felismerésében,
  • az éjszakai magas vérnyomás felismerésében.

Laboratóriumi vizsgálatok

A rendelőben lehetőség van újbegyből vett vérből gyorstesztek elvégzésére (vércukorszint, koleszterinszint, húgysavszint), vérzsírok meghatározására, valamint alvadásgátló kezelés hatékonyságának követésére. Ezenkívül vizelet tesztcsíkkal gyors tájékoztató vizsgálatot tudunk végezni.